lassinpalsta

polttaminen

Polttaminen

On selvää että turpeen, kivihiilen, puun  ym. polttamista joudutaan jatkamaan liikenteen, isojen investointien sekä tuki ja avustus jäejestelmän takia energian tuottamiseen.

Kuitenkin sitä ei pitäisi lisätä vaan mahdollisuuksien mukaan vähentää koska polttaminen on tuhoamista ja jopa Eu:kin on  huolestunut savukinkun pah-yhdisteistä.

Polttamisesta syntyy savua ja pah-yhdisteitä, minä muistan ajan kun savut tehtiin lehmien lypsyn ajaksi, kärpänenkin tiesi että henki siinä menee jos savuun lentää.  

Muutama esimerkki:

Poltettiimpa miten ja mitä hyvänsä aina syntyy päästöjä , eikä päästöt lennä avaruuteen vaan tulee ennemmin tai myöhemmin maahan ja pohjavesiin.

Suomessa on tuhansia pieniä polttolaitoksia joissa poltetaan jäteöljyjä ja kaikkea mikä palaa mitä erilaisimmilla virityksillä.

Stanfordin yliopiston meribiologit ovat saaneet selville että kun Meksikonlahden öljyonnettomuudessa vuonna 2010 öljynporauslautan räjähti  tonnikalakanta romahti Meksikonlahdella koska polysykliset aromaattiset hiilivedyt eli PAH-yhdisteet sekoittivat ja estivät sydämen toiminnan , kun kaikkien selkärankaisten sydämen toimintaperiaate on sama se koskee myös ihmistä , myös se tukee sitä että ilman laadun huonontuessa sydänsairaudet lisääntyvät

Itämeren ja Pohjanmeren laivojen pienhiukkaspäästöt aiheuttavat joka vuosi 10 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman (Lundin teknisen korkeakoulun tutkimus)  

Esimerkiksi rypsiöljyn polttamisesta sellaisenaan tulee PAH-yhdisteitä yhtä paljon kuin petroli dieselistä mutta mutageenisia yhdisteitä pahimmillaan jopa kuusinkertainen määrä petrolidieseliin verrattuna. (Instituto di Ricerhe..... , Copurg University ).

Lisäksi öljyissä olevat muut vieraat aineet , kasviöljyissä mm. mausteet , suolat ja muut ruuanlaitosta tulleet aineet , näiden polttamisesta syntyvistä ”super” myrkyistä on tutkimustietoa hyvin vähän saatavissa.                                                              

Jäteöljyjen ja varsinkin käytettyjen kasviöljyjen ja jäterasvojen polttamista sellaisenaan pitäisi kaikin tavoin välttää.

Kasviöljyssä on se hyvä puoli että jos sitä ei polteta se hajoaa biologisesti ja hajoamisessa syntyy aineita joita kasvit voi käyttää ravinnokseen , näin luonnon kiertokulku on täydellinen.

On hyvä muistaa myös se että ravinnekierto pitää maan hedelmällisenä.             

Vähiten päästöjä tulee poltettaessa kaasumaisessa muodossa olevia polttoaineita.                           

Jostain syystä julkisuuteen kelpaa ja uutiskynnyksen ylittää vain sota tai siihen verrattavat kuolemat (0,2 milj. 2014) ja liikenneonnettomuuksissa kuolleet (1,3 milj./v).

Päästöihin kuolleet ( 7 milj./v WHO raportti) ei kelpaa , nälkään kuolleet (yli 8 milj./v wordometers) ei myöskään kelpaa eikä ylitä uutiskynnystä.

Edellisestä johtuen ja siitä että julkisuudessa ei kirjoiteta juuri ollenkaan savukaasujen puhdistuksesta ja puhdistuslaitteita on vain muutamissa suurissa laitoksissa on selvää että Suomessa ei ihmisille vaarallisiin päästöihin kiinnitetä minkäänlaista huomiota vaan tehdään niinkuin se entinen mylläri kun kissan jätös meni tuuttiin, käänsi selkänsä ja sanoi "ei sydän itke kun silmä ei näe".

Normaali ihmisen silmä näkee vain 40 micronia ja suuremmat partikkelit eli savupiipun nokkaan katsominen päästöjen toteamiseksi ei riitä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomessa vielä poltetaan aika paljon kaikenlaista. Tietysti siitä nyt pitäisi päästä eroon pikkuhiljaa.

Helsingissä kuulemma poltetaan kivihiiltä puhtaasti. Savupiipusta tulee puhtaampaa ilmaa kuin mitä kaupunki-ilma on.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Piipun juuresta mitattuna ehkä samanlaista, mutta että vielä puhtaampaa, savolainen sanoisi että "suapiko eppäillä".
Kiinan suurkaupungit on varmaan kiinnostuneita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Miten petroolidiesel oroaa tavallisesta dieselistä ?

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Oikein hyvä, toivottavasti saadaan pian myös pienempiin laitoksiin.
Saunan uunit ja takat on Suomessa pyhä asia niihin ei saa koskea sen verran luonnon järjestelmissä on toleranssia.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

#5
Tarkoitetaan tätä tavallista dieseliä ei näitä sekoituksia.

Toimituksen poiminnat