lassinpalsta

Mineraaliöljyt

Mineraaliöljyt.

Mineraaliöljyjä käytetään voiteluun sellaisissa kohteissa joista kaikki öljy menee maahan ja pohjavesiin.
Esimerkiksi puunkorjuussa ja metsäteollisuudessa käytetään 5-6 miljoonaa litraa vuodessa, suurin osa tästä on regeneroimattomia mineraalijäteöljyjä.
Koneellista puunkorjuuta on tehty yli 50 vuotta, niinpä öljyjä on mennyt maahan ja pohjavesiin yli 300 miljoonaa litraa, tämän lisäksi öljyvahingot ja muu käyttö josta ei tilastoja ole.

Mineraaliöljy on yleisnimitys, jota käytetään raakaöljyn tislatuista jalostustuotteista. Näihin lukeutuvat myös voiteluaineet. Voiteluaineina käytettävät öljyt ovat monimutkaisia sekoituksia suorista ja haarautuva-ketjuisista parafiineista, syklisistä prafiineista ja aromaattisista hiilivedyistä.

Seuraavassa on lueteltu syitä siihen, miksi mineraaliöljyjä ei saisi valuttaa maahan vaan käyttö tulisi rajata suljettuihin järjestelmiin, joista ne saadaan öljynvaihdon jälkeen talteen asianmukaista jatkokäsittelyä varten (regenerointi).

Öljyissä esiintyy lukuisia epäpuhtauksia aiheuttavia yhdisteitä kuten PAH-yhdisteitä, joihin lukeutuvat mm. antraseeni, fenantreeni, pyreeni ja trifenyyli.
Muita epäpuhtauksia ovat nitrosoamiinit, klooratut parafiinit ja formaldehydit.

Lisäaineista tärkeimpiä ovat sinkkidialkyyliditiofosfaatit, kaliumalkyylisuolat ja esterit, magnesium, natrium ja kalsiumsulfonaatit sekä trikesyylifosfaatti (TCP).

Ohessa listattuna löytyneitä haitallisia yhdisteitä.
Sykloparafiini
Dieselöljy eli nafta
PAH-yhdisteet
Antraseeni.                 (ärsyttää ihoa ja hengitysteitä)
Bentso(a)pyreeni
Fluorattu antraseeni
Fenatreeni                 (ärsyttävä)
Klooratut parafiinit
Rikki
Formaldehydit/formaliinit (voivat aiheuttaa kurkun turvotusta, keuhkoputken supistumista, keuhkotulehdusta sekä maksa ja munuaisvaurioita).
Nitrosoamiinit            (aiheuttavat syöpää)
Fosfori           (käytetään myrkkynä)
Tiatsoli.         (sienimyrkky)
Triatsiini

Mineraaliöljyt aiheuttavat hengitettyinä keuhkokudoksen tulehtumista. Rasva/öljy emulgoituu keuhkoissa aiheuttaen hylkimisreaktion joka voi johtaa pahimmassa tapauksessa kuolemaan.

Ruuansulatusjärjestelmään joutunut mineraaliöljy voi myös aiheuttaa vastaavan keuhkokudoksen tulehtumisen pitkään jatkuneessa altistuksessa.

Lisäksi öljy voi kerääntyä pisaroina eri elimiin kuten haimaan tai imusolmukkeisiin.

Hiilivedyt ovat myrkyllisiä monille elimille, kuten hengitys-ja ruuansulatuselimille, maksalle ja keskushermostolle.

Useinmiten keuhkokudoksen tulehtuminen on tyypillinen oire mineraaliöljylle altistuttaessa.

Jotkin listatuista yhdisteistä aiheuttavat myös akuutteja maksasairauksia. 

Mineraalijäteöljy on vieläkin vaarallisempaa koska siihen muodostuu mm. dioksiineja

Tutkimuksissa on selvinnyt että käytetyn mineraaliöljyn myrkylliset yhdisteet aiheuttavat ihmiselle samanlaisia oireita kuin TOXIT OIL -syndrooma Espanjass (mineraaliöljyn epäillään saastuttaneen ruokaöljyä ja johtaneen 600 ihmisen kuolemaan).

Irlannissa rehun kuivatus laitteesta tippunut mineraaliöljy saastutti rehun ja ihmisiin dioksiini siirtyi rehua syöneiden sikojen lihasta jota ihmiset söivät ravinnokseen.

Stanfordin yliopiston meribiologit ovat saaneet selville että kun Meksikonlahden öljyonnettomuudessa vuonna 2010 öljynporauslautta räjähti, tonnikalakanta romahti Meksikonlahdella, koska aromaattiset hiilivedyt eli PAH-yhdisteet sekoittavat ja estävät sydämmen toiminnan.
Kun kaikkien selkärankaisten sydämen toimintaperiaate on samankaltainen koskee tämä myös ihmistä.
Tätä tukee myös se että ilman laadun huonontuessa sydänsairaudet lisääntyvät.

Samanlaisia esimerkkejä epäillyistä ja todistetuista mineraaliöljyn aiheuttamista myrkytyksistä on runsaasti.
Mainitut esimerkit osoittavat ettei mineraaliöljyjen ja jäteöljyjen vaaroja ole syytä vähätellä.

TIESITKÖ ETTÄ 1 LITRA MINERAALIÖLJYÄ PILAA MILJOONA LITRAA VETTÄ ?

Homesienet ja bakteeritoiminta ei tuhoa myrkkyjä niin tehokkaasti kun on luultu.
Pohjavedestä löytyy myös sellaisiakin myrkkyjä joiden olisi pitänyt haihtua ilmaan.
Ilmaan joutuneet saasteet ei katoa avaruuteen vaan palautuvat aikanaan maahan, vesistöihin ja pohjavesiin.
Pohjaveden käyttö lisääntyy kaiken aikaa koska pintavedet ovat jo saastuneet.
Pahinta mitä ihminen voi tehdä maapallolle on saastuttaa vesiä koska ilman puhdasta vettä ei ole elämää.

Biotalous, energia, jäte ja muut toiminnot on kokonaan unohtanut luonnon ja ennenkaikkea  ihmisen suojelun, voi vain toivoa että ihmisen suojelu olisi joskus suden ja norpan tasolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- metsäteollisuudessa käytetään 5-6 miljoonaa litraa vuodessa, suurin osa tästä on regeneroimattomia mineraalijäteöljyjä.

- TIESITKÖ ETTÄ 1 LITRA MINERAALIÖLJYÄ PILAA MILJOONA LITRAA VETTÄ ?

Missä ovat nyt räjähtelevät lepakot ja Eija-Riitta Korhola tuulimyllyineen, kun pohjavesistä puhutaan? Missä ovat vihreät "Vittu tuoksuu hyvältä" pinsseineen ja missä on suomalainen maalaisjärki?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Siitä vaan vaatimaan biohajoavien vaihtoehtojen käyttöä kuten tämä:
http://www.abadas.fi/

Tosin hallituksen linjahan on, että mikään ei saa tuoda lisäkustannuksia yrityksille ja maataloudelle, joten ei taida mennä läpi. Lukemattomia luonnolle ja eläimille merkittäviä päätöksiä on jätetty tällä kaudella tekemättä tuosta syystä. Lisää metsää vaan nurin, vaikka mitä asiantuntijat sanovat.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Sillä on myös väliä kuka öljyä maahan kaataa, 4 litran kannun kaatumisesta on uhkailtu uhkasakoilla viraomaisten taholta.
Miljoonat litrat saa saastuttaa luontoa ja aiheuttaa sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia ihmisille vapaasti.
On kohtuullisen vaikea saada tietoa varsinkin jäteöljyn osalta mutta tutkimus jatkuu.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

1 bisneksen koko tai se onko yhteiskunta mukana määrää kaiken, tieto tästäkin on ollut olemassa yli 20 vuotta korkealla taholla mutta ei de gröna eikä kukaan muukaan voi tai halua tehdä asialle mitään, ja onhan se helpompi sitä 4 litran kannun kaatajaa potkia päähän.
Varsinkin maalaisjärkeä pitää käyttää vähän ettei se kulu.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

#3
Euroopassa on aika hyvät markkinat biohajoaville voiteluaineille, antaa sen puoleen Suomen elää pimeää keskiaikaa siinä asiassa.
Luonto ja ennenkaikkea ihmiset tässä huolestuttaa.
Kustannukset muuten yleensä vähenee kun käyttää biohajoavia voiteluaineita.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

#5
Todellisuudessa se on suurempi kun otetaan huomioon öljyvahingot ja omatoiminen käyttö joista kukaan ei puhu mitään.
5-6 milj.x50 vuotta, alkuaikoina koneellisessa puunkorjuussa öljyn käyttömäärä oli suuri, nykyisin on laitteet ja öljyt kehittyneet ja kulutus on pienempi mutta keskimäärin se on tuota luokkaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tämä on mielenkiintoista miten tätä tietoa on olemassa, mutta sitä ei ymmärretä tai sitten ei vaan välitetä kaikista asioista.

Biohajoavat voiteluaineet kuulostavat äkkiseltään hyvältä, mutta käyttöönotossa käsittääkseni on ilmennyt ongelmia, sakkautumista, jumittumista, hydrauliletkut eivät kestä etc.

Mutta kiitos blogistille, tietoa tästä asiasta ei tuoda esille koskaan liikaa.

Suomessa voidaan vielä lisäksi pilata soraharjuja ja pohjavesialueita, maailman pelastamiseen vedoten, kun muualla on jo noussut oikeustapauksia pilatuista pohjavesistä.

Jo humuspitoinen vesi pitää puhdistaa ja sekin jo aiheuttaa klooria käytettäessä trihalometaania juomaveteen, joka puolestaan lisää syöpäsairauksia. Kts. linkki!

http://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/do...

[Test results obtained by Rachel Connor over a four-year period showed high levels of potentially cancer-causing chemical trihalomethane (THM).

“Scottish Water’s own figures show that THM exceeded the regulatory level between 2010 and 2013 by an average of 28 per cent and a maximum of 68 per cent. But the chlorine and organic matter in the water continues 
to react over time, so the further away you are from the water source, the worse it could be.”
Research has linked THMs to various cancers as well as stillbirth and miscarriages.]

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Ainahan niitä ongelmiakin on mutta satun tietämään että yli 90 % niistä lähti pois kun vei Torniojoen yli ?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Eiköhän nykyisin metsä työkoneissa ole pakko käyttää biohajoavia öljyjä. Yli 30 vuotta sitten kun olin töissä niin silloin jo sanottiin, että metsä työkoneissa pitää käyttää niitä biohajottavia öljyjä. Aikoinaan metsätyö koneiden käyttäjät surutta laskivat maahan mineraali öljyt

Metsähallituksen töissä olin kerran työkoneen (Gatebillarin) valvojana. Koneen kuljettaja alkoi öljyn vaihtoon, kysyin mihin hä laskee jäteöljyt. Kuski sanoi, että tietenkin maahan. Kielsin sen ehdottomasi, mukana oli tyhjä 50 litran öljytynnöri, hakkasin sen kirveellä poikki ja öljyt laskettiin siihen ja sytytin sen tervaspuiden avulla palamaan.

Siihen sattui saman aikaan aluemetsänhoitaja tulemaan. Billari kuski sanoi minulle, oli hyvä, että et antanut laskea öljyjä maahan, olisi tullut käry meille molemmille. Metsähallituksen koneiden kuljettajilla oli kielto laskea öljyjä maahan mutta jos työnvalvoja oli välinpitämätön tai ei valvojaa ollut mukana niin maahan ne laskettiin.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Näinhän se on, maahan on laskettu valtavat määrät jäteöljyjä, noin kaksikymmentä vuotta sitten yritettiin pakottaa bioöljyn käyttöön mutta siitä luovuttiin saman tien.
Olisikohan silläkin ollut vaikutusta kun valtion omistama Ekokem osti jäteöljyn pakkausyrityksen ja se on siitä asti hallinnut markkinoita.
Siis kysymyksessä on myrkyllisten ongelmajätteiden hävittäminen edullisesti.
Olen ollut 25 vuotta tässä öljytouhussa mukana eli tiedän tarkkaan nämä kiemurat.
Tietääkseni Suomi on ainoa maa Euroopassa joka pakkaa jäteöljyjä ja myy ne ketjuöljyinä sellaisenaan, tässä on mukana huvittaviakin piirteitä, esimerkiksi astiasta toiseen siirtäminen on kuulemma tekninen regenerointi ?
Olenkin sanonut että metsään vaan omatkin jäteöljyt, vähempihän siinä on päästöjä kun sitä ei ajeta edestakaisin Jämsänkoskelle.
Käsittämätöntä touhuahan tämä on mutta minkäs teet.

Toimituksen poiminnat