lassinpalsta

Kinkun rasvat

Kinkun rasvat.

Paljon on julkisuuteen mainostettu että yhden kinkun rasvalla ajetaan kolme kilometriä.

Muutamia lukuja, kinkku 6,020 kg valmiina 4,016 kg nestettä 1,250 kg paistaessa haihtunut 0,754 kg.

Vettä (suola)1,167 kg rasvaa 0,083 kg eli kinkusta tulleesta nesteestä oli vettä 93,35 % rasvaa 6,65 %.

Paistoaika 7 tuntia sisälämpötila 90 astetta C.

Itse olen tehnyt biodieseliä 70 % saannolla, nykyisillä hienoilla prosesseilla saanto on varmaankin parempi mutta 100 % se ei ole.

Tällä kinkulla olisi ajettu tavallisella henkilöautolla n. 1 km mutta laskisin mieluummin keräysauton kulutuksen n.40 l/ 100 km jolloin se kulkisi noin 200 metriä..........

Kinkkutempaus on silti kannatettava ja hyvä tempaus että rasvat ja vesi ei mene viemäriin ja myös hyväntekeväisyyshän on hyvä juttu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki
Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mie survasin suoraan tankkiin, vähän nykii muttei pahasti - tuoksuu hyvältä.. ;-)

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kukaan oikea kokki ei niin hyvää tavaraa heitä mihinkään vaan käyttää sen ruuan valmistuksessa.

Pekka Iiskonmaki

#3
Meillä se hyvä rasva meni lanttulaatikkoon. Eikä sitä kinkusta paljon tullut.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Nykykinkuissa ei juurikaan rasvaa ole. Omasta isosta 10 kilon harmaasuolatusta kinkusta jäi pussin pohjalle 2,5 litraa liemiä, josta ehkä alle 10 % oli rasvaa loppujen ollen epämääräisiä suolaliemiä.

Vanhaan aikaan joulukinkuissakin oli silavaa 5 cm pinnassa, mutta ei enää nykyisissä marketkinkuissa. Virosta saa kuitenkin vielä hyväonninen omilla suhteilla kunnon rasvaisia sian takapuolia joulujen iloksi joulupöytään.

Syöttösian silava on muuten italialaisen keittiön arvostama ruoka-aine ja tätä suurta herkkua suolataan ruokien lisukkeiksi tekeytymään tynnyreihin kellareihin paremmaksi kuukausien ajoiksi Parman kinkun tavoin. Suomessa sama herkku kaadetaan keittiön viemäreistä alas, jos sitä nyt edes onkaan olemassa.

Vain harva suomalainen enää muistaakaan, kuinka herkullista suolattu laardi olikaan ruisleivän päällä.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Juuri näin, syödähän se pitää.
Siitä on kauan kun viiden sentin rasvakerros oli kinkun pinnalla, nykykinkkujen rasvalle ei kannata biodieseltehtaita perustaa vaikka se olisi mitä mainioin syy jakaa tukia ja avustuksia.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Leikitään nyt, että siitä kinkusta irtoaisi rasvaa jotta bussilla voisi ajaa pysäkin välin kaupungissa. Jos näin olisi, niin paljonko kuluisi energiaa sen biokinkkulöpön valmistamiseen.

Ja kyllä sen kinkun(kin) rasvan oikea käyttö on polttaa se energiaksi ihan ihmisen omassa moottorissa.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

7#
Enempi kuin mitä siitä saadaan näillä harrastus ja leikki mittakaavassa.
Eikä päästötkään mihinkään häviä, meillä on 25 vuotta prosessi ollut käytössä ja jatkuu mutta ei litraakaan liikennepolttoaineeksi vaan ihan muihin tarkoituksiin.

Toimituksen poiminnat