lassinpalsta

Kiertotalous

Kiertotalous

2.2.2018 Maaseudun Tulevaisuudessa oli tietokirjailija Juha Kuisman erittäin hyvä kirjoitus kiertotalous/biotalous.

 

mm. ”Biotalous on nimenomaisesti pyrkimystä ekosysteemien ymmärtämiseen.

Tällöin ekosysteemipalvelut ovat tärkeä osa käsitettä. Jos määrittelemme biotalouden ainoastaan uusiutuvien raaka-ainevarojen käytöksi, teemme joko tahallisen virheen tai emme tunnista ekologisen sivistyksemme suppeutta.”

 

Suomessa kiertotalous perustuu melkein kokonaan polttamiseen, usein kierrätettävän aineen valmistaminen energia käyttöön vaatii enemmän energiaa kuin mitä siitä saadaan, kuitenkin siihen liitetään aina ”bio” vaikka sillä biotalouden kanssa ei olisi mitään tekemistä.

Myös päästöjä siitä sallitaan tulevan saman verran tai enemmän kuin petrolipohjaisista polttoaineista.

On myös monenlaisia virityksiä joilla poltetaan mitä hyvänsä, miten hyvänsä, eräs kiertotalouden harrastaja kiroili että ompa huono poltin kun lateksimaali ei pala.

 

Kieltämättä taloudellisesti edullinen tapa hävittää jätteitä kiertotalouden nimissä on niin että laitetaan astiaan ja annetaan kauppanimi, myydään levitettäväksi pelloille ja metsiin.

(Esim. Vaaralliset jätteet ryhmään kuuluvat jäteöljyt n. 5 miljoonaa litraa joka vuosi).

 

Ainakin Suomessa kun mainitaan sana kiertotalous on ihmisten, eläinten, myrkyttäminen ja luonnon tuhoaminen ok.

Se on myös hyvä kanava jakaa tukia ja avustuksia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin jäteölystä jalostetaan teräketjuöljyä laittamalla se vihreään kannuun.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Se riittää Suomessa, muualla ne regeneroidaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Laitan pätkän tästä hyvästä kirjoituksesta tähän. Kirjoitus kannattaa lukea kokonaisuudessaan. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/art...

"Luonnossa kaikki kiertää, jätettä ei ole, hajottajat sopeuttavat materian ekosysteemien biotiikkaan ja koko systeemi toimii uusiutuvalla auringon energialla. Kierto on siis yksi biotalouden ominaisuus, mutta ei mitenkään yläkäsite.

Kaiken kaikkiaan luonnon bioottisten ominaisuuksien ymmärtäminen on laajassa mielessä ihmisen talouden suurin haaste.

Biotalous on nimenomaisesti pyrkimystä ekosysteemien ymmärtämiseen. Tällöin ekosysteemipalvelut ovat tärkeä osa käsitettä. Jos määrittelemme biotalouden ainoastaan uusiutuvien raaka-ainevarojen käytöksi, teemme joko tahallisen virheen tai emme tunnista ekologisen sivistyksemme suppeutta.

Olen yrittänyt pohtia, miksi kiertotalous myy niin hyvin ja miksi biotaloutta käsitteenä hyljeksitään. Yksi selvä syy on mainittu Sitran monopoliasema puolivaltiollisena policy-hautomona.

Toinen syy saattaa olla siinä, että kierrätyksen moraaliperiaatteeksi nostaneelle nuorelle kaupunkilaiselle kiertotalous sopii melkeinpä maailmankatsomukseksi. Se kun ei haasta urbaniteetin perusteita toisin kuin biotaloudesta nousevat kysymykset.

Kolmas syy voi olla siinä, että biotalous (mikä terminä on globaali ekologisen taloustieteen termi) käsitetään poliittisesti keskustalaiseksi ideaksi. Keskusta onkin sen toistaiseksi parhaiten ymmärtänyt.

Mutta tämä peruste käsitteen hylkäämiselle poliittisena on keinotekoinen, sillä yhtä lailla kiertotalous on poliittinen: se liittyy ihmisten mielissä suoraan vihreän liikkeen ideologiaan."

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kiitos linkistä, tosiaan kannattaa lukea.
Minä olen jo kymmeniä vuosia ihmetellyt sitä miten huolettomasti viranomaiset myrkyllisiin päästöihin suhtautuu eli itsesuojeluvaisto on kadonnut jonnekin, kaikki on hyvin kun lukee ”bio”.
Suoraan sanoen tuntuu harhautukselta kun julkisuudessa annetaan ymmärtää että sydämen tahdistimen paristot on vaarana ihmiskunnalle kun niitä ei oteta pois ennen hautaamista, olisikohan meillä aiheellisimpiakin huolen aiheita.

Toimituksen poiminnat