lassinpalsta

Vaaralliset jätteet

  • Kuva 1
    Kuva 1

SIVISTYNEISSÄ MAISSA REGENEROIMATTOMIEN
JÄTEÖLJYJEN KÄYTTÖ ON KIELLETTY.
– Olisikohan jo suomessakin aika ruveta regeneroimaan jäteöljyt, joita ei asianmukaisesti polteta.
1 TYÖTURVALLISUUS 2 MAATALOUS
3 METSÄT
4 POHJAVEDET
> sairaudet
> myrkyt ravintoketjuun
> pieneliöstön tuhoutuminen > PILAANTUMINEN
 MINERAALIÖLJYT JA JÄTEÖLJYT
Mineraaliöljy on yleisnimitys, jota käytetään raakaöljyn tislatuista jalostustuotteis- ta. Näihin lukeutuvat myös voiteluaineet. Voiteluaineina käytettävät öljyt ovat mo- nimutkaisia sekoituksia suorista ja haarautuva-ketjuisista parafiineista, syklisistä prafiineista ja aromaattisista hiilivedyistä.
Seuraavassa on lueteltu syitä siihen, miksi mineraaliöljyjä ei saisi valuttaa maa- han vaan käyttö tulisi rajata suljettuihin järjestelmiin, joista ne saadaan öljynvaih- don jälkeen talteen asianmukaista jatkokäsittelyä varten (regenerointi).
Öljyissä esiintyy lukuisia epäpuhtauksia aiheuttavia yhdisteitä kuten PAH-yhdis- teitä, joihin lukeutuvat mm. antraseeni, fenantreeni, pyreeni ja trifenyyli. Muita epäpuhtauksia ovat nitrosoamiinit, klooratut parafiinit ja formaldehydit. Lisäai- neista tärkeimpiä ovat sinkkidialkyyliditiofosfaatit, kaliumalkyylisuolat ja esterit, magnesium, natrium ja kalsiumsulfonaatit sekä trikesyylifosfaatti (TCP).
Muu käsittely kuin oikea regenerointi ei riitä koska mekaaninen puhdistus ei pois-
ta myrkyllisiä aineita eikä erota öljyssä olevia ja siihen muodostuneita eri jakeita
omiin käyttötarkoituksiin tai tuhottavaksi.
Lisäksi jäteöljyissä on paljon metalli- ym.hiukkasia (nanopartikkelit) jotka on niin pieniä että ollessaan öljyssä eivät ole ihmisen silmin havaittavissa, niiden mekaaninen (sihti tai separaattori) erottaminen ei riitä.
Esimerkiksi ketjusahasta tulevan ohuen öljysumun mukana nanopartikkelit/myrkyt kulkeutuvat hengitysilman mu- kana ihmisen elimistöön altistaen sekä aiheuttaen monenlaisia sairauksia.
 (Kuva 1) Ajan kuluessa puh- distetusta mutta regeneroi- mattomasta öljystä astian pohjalle laskeutuneita hiuk- kasia.
 Ohessa listattuna löytyneitä haitallisia yhdisteitä.
Rikki Formaldehydit/formaliinit
(voivat aiheuttaa kurkun turvotusta, keuhkoputken supistumista, keuhkotulehdusta sekä maksa ja munuaisvaurioita)
Sykloparafiini Dieselöljy eli nafta PAH-yhdisteet Antraseeni Bentso(a)pyreeni Fluorattu antraseeni Fenatreeni Klooratut parafiinit
(ärsyttää ihoa ja hengitysteitä) (ärsyttävä)
Nitrosoamiinit Fosfori Tiatsoli Triatsiini
(aiheuttavat syöpää) (käytetään myrkkynä) (sienimyrkky)
Mineraaliöljyt aiheuttavat hengitettyinä keuhkokudoksen tulehtumista. Rasva/öljy emulgoituu keuhkoissa aiheut- taen hylkimisreaktion joka voi johtaa pahimmassa tapauksessa kuolemaan.
Ruuansulatusjärjestelmään joutunut mineraaliöljy voi myös aiheuttaa vastaavan keuhkokudoksen tulehtumisen pitkään jatkuneessa altistuksessa.
Lisäksi öljy voi kerääntyä pisaroina eri elimiin kuten haimaan tai imusolmukkeisiin. Hiilivedyt ovat myrkyllisiä monille elimille, kuten hengitys-ja ruuansulatuselimille, maksalle ja keskushermostolle. Useimmiten keuhkoku- doksen tulehtuminen on tyypillinen oire mineraaliöljylle altistuttaessa. Jotkin listatuista yhdisteistä aiheuttavat myös akuutteja maksasairauksia.

JÄTEÖLJYT
Öljyjen käytössä muodostuu öljyyn myös paljon fysikaaliskemiallisia muutoksia sekä voiteluominaisuudet heikkenee, jolloin öljyt on määräajoin vaihdettava.
Poistettavia öljyjä kutsutaan jäteöljyiksi, niitä on niinsanotut kirkkaat öljyt joita tulee hydrauliikasta ja vastaa- vista paikoista joissa ne ei ole suoraan palamisen kanssa tekemisissä ja moottoriöljyt jotka yleensä on mustia jäteöljyjä, molemmat on tehtävänsä tehneet ja muuttuneet alkuperäisistä öljyistä jäteöljyiksi.
Mineraalijäteöljy on vieläkin vaarallisempaa koska siihen voi muodostua mm. dioksiineja.
Tutkimuksissa on selvinnyt että käytetyn mineraaliöljyn myrkylliset yhdisteet aiheuttavat ihmiselle samanlaisia oireita kuin TOXIT OIL -syndrooma Espanjassa (mineraaliöljyn epäillään saastuttaneen ruokaöljyä ja johtaneen 600 ihmisen kuolemaan).
Irlannissa rehunkuivatuslaitteesta tippunut mineraaliöljy saastutti rehun ja ihmisiin dioksiini siirtyi rehua syö- neiden sikojen lihasta jota ihmiset söivät ravinnokseen.
Stanfordin yliopiston meribiologit ovat saaneet selville että kun Meksikonlahden öljyonnettomuudessa vuon- na 2010 öljynporauslautta räjähti, tonnikalakanta romahti Meksikonlahdella, koska aromaattiset hiilivedyt eli PAH-yhdisteet sekoittavat ja estävät sydämmen toiminnan.
Kun kaikkien selkärankaisten sydämen toimintaperiaate on samankaltainen koskee tämä myös ihmistä. Tätä tukee myös se että ilman laadun huonontuessa sydänsairaudet lisääntyvät. Samanlaisia esimerkkejä epäillyis- tä ja todistetuista mineraaliöljyn aiheuttamista myrkytyksistä on runsaasti.
Jäteöljyt ovat myrkyllisiä, ihmisille sekä eläimille vaarallisia. Jäteöljyt tuhoavat luonnossa pieneliöstöä, myrkyt siirtyvät ravintoketjuun sekä pilaavat pohjavesiä, jonka takia niille tarvitaan oma erikoiskäsittely, regenerointi. Regenerointi tapahtuu tislaamalla korkeita paineita, lämpötiloja, sekä apuaineita hyväksi käyttäen niin että erotetaan eri jakeita öljystä.
Yleensä otetaan erilleen bitumi ja polttoöljyjakeet jolloin huomattava osa myrkyistä poistuu, jäljelle jää perus- öljy jota voi käyttää raaka-aineena erilaisten öljytuotteiden valmistamiseen.
POLTTAMINEN
Jäteöljyn polttaminen on myös erittäin huono vaihtoehto, jo neitseellisistäkin öljyistä aiheutuu runsaasti pääs- töjä, jäteöljyissä on tapahtunut niin paljon fysikaaliskemiallisia muutoksia että emme edes tiedä mitä kaikkia päästöjä niitä poltettaessa muodostuu.
Kasviöljynkin poltosta tulee pahimmillaa jopa 6-kertainen määrä mutageenisiä yhdisteitä petrolidieseliin ver- rattuna.
Öljyn poltosta aiheutuu hiukkaspäästöjä niin paljon että esimerkiksi Itä-meren alueella yksinomaan laivojen hiukkaspäästöt aiheuttavat 10 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman (Lundin korkeakoulun tutkimus). Polttamalla tuhottavia öljyjätteitä tulee polttaa vain laitoksissa joissa on siihen tarkoitukseen hyvät savu- kaasujen puhdistuslaitteet.
Öljyjen hävittäminen polttamalla on tuhoamista, eikä se ole esimerkiksi kiertotaloutta.
Tutkimuksen mukaan (Lancet) saasteisiin kuolee 9 miljoonaa ihmistä vuodessa, se on 1,6 kertaa Suomen väkiluku, vertailun vuoksi liikenteessä kuolee 1,3 miljoonaa ihmistä.
L.T.
 FAKTA:
Regeneroimatonta jäteöljyä joutuu maahan sellaisenaan suomessa n. 5 miljoonaa litraa / vuosi.

https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/kemia/2013-03-22/Tutkijat-nanomateriaalit-ovat-paha-riski-terveydelle---vaikutuksia-tunnetaan-huonosti-3313320.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Samaa ihmettelen ja ihmettelen yös sitä, että Laurin monyta kertaa täälläesiin nostama asia ei tunnu ketään edes kiinnostavan. Enne kauhisteltiin, että yksi tippa öljyä tuhoaa tuhat litraa puhdasta vettä, nyt saa luvallisesti kylvää Suomen metsiin ja luontoon 5 miljoonaa litraa jäteöljyä vuodessa. Eikä kukaan ole kiinnostunut.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

No siitähän se johtuu kun valtion firma sitä tekee, ja kun kemikaalilainsäädäntö (reach) ei koske jätettä on se ainakin siinä vaiheessa parempi olla jätteenä, tuotteenahan se kyllä sitten myydään ?
Kiertotalouden nimissä myrkyt metsiin ja pelloille ravintoketjuun ihmisille ja eläimille, kätevää....
Luin muuten jostain että metsän kasvuun voi olla jopa 30% positiivinen vaikutus pieneliöillä ja sienirihmastoilla, ei niitäkään kannattaisi tuhota.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jäi vähän epäselväksi, että teräketjuöljytkö ne ovat se ongelma?
Sopinee myös kysyä, kuinka suuri määrä ja kuinka vakava ongelma käytännössä se per hakkuuhehtaari moton sahasta levittyvä feräketjuöljyroiske on. Eli mittakaavan ja suhteellisuuden perään kyselen.

Metsätaloushan on Suomessa niin pyhä lehmä, että sen ympäristövaikutuksiin puuttuminen on ollut joka suhteessa valtavan vaivalloista ja hidasta työtä. En silti ihan heti usko, että tätä ei olisi kukaan muu pähkäillyt.

Lisäksi on tietenkin tahallisia ja tahattomia jäteöljyjen luontoon päätymisiä vuosittain.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esa Mäkisestä ei 5 miljoonaa litraa vuodessa ole paljoa, kun sitä on tehty 60 vuotta on se jo aika iso vahinko.

On sitä pienemmistäkin asioista ääntä pidetty. Ajatellaan että joku sahaa polttopuita moottorisahalla pienellä omakotitontillaan kaivon vieressä. Ei haittaa Esaa yhtään???

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Hankipa parempi lukutaito. En esittänyt mielipidettäni enkä vähätellyt.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Käyttöalue on laaja kuitenkin kohteet on sellaisia että kaikki öljy yleensä valuu maahan, maataloudessa lietelantalan vaahdonestosta lähtien.
Noin 5 miljoonaa litraa on k.o. öljyjen käyttömäärä, tietenkin lisäksi tulee öljyvahingot.
Myrkyllisten öljysumujen hengittäminen ei ole terveellistä, pohjavesissä ja viljelyn kautta ravintoketjussa jäteöljy ei ole hyväksi.
Pyhä lehmä on eikä ympäristön tila kiinnosta, joissakin maissa tähän on puututtu lainsäädännöllä, Suomessa sitä on turha odottaa, ja kun on yli 60 vuotta tehty näin muutosta tapahtuu hitaasti mutta tapahtuu kuitenkin.

Toimituksen poiminnat