lassinpalsta

Vesi

Vesi

Vettä on maapallolla paljon mutta makeaa vettä vähän, vain noin 2,5% kokonaismäärästä, ja siitäkin suurin osa jäätiköinä.

Kuitenkin surutta vedetään putkia vesistöihin joita myöten myrkyt ja muut epämääräiset aineet ohjataan pilaamaan vesistöjä ja pohjavesiä niinkuin siinä olisi jotkut kiintiöt kuinka paljon vesistöjä pitää pilata.

Myrkkyputken rakennuksen saa aloittaa vaikka ei rakennuslupaakaan olisi.

Erotetaanko esimerkiksi huumejäämät jätevedestä erkseen käsiteltäväksi ?

Bisnes määrää kaiken, vanhat kumisaappaat jauhetaan sekaan jos se vähääkään lisää kapasiteettia tai kannattavuutta, mitä siitä seuraa se ei kiinnosta ketään, pikavippi homma on hyvä esimerkki siitä.

Myrkylliset jäteöljyt levitetään metsiin ja pelloille, viljeltiimpä mitä hyvänsä myrkyt ovat ravintoketjussa mukana, sienirihmastot tuhoutuu ja pohjavedet pilaantuu, työturvallisuus sivuutetaan kokonaan. 

Myrkyt säilyy pohjavesissä pitkään USA:ssa tutkittiin 5000 kaivoa yli 40 vuotta sitten kiellettyä DDT:tä löytyi kolmasosasta kaivoista.

Pintavedet on niin saastuneita että pohjavesiä käytetään yhä enemmän, taitaa olla enää Islanti ja Australia missä on jonkun verran kohtuullisen puhtaita pintavesiä.

Suomessa paukutellaan henkseleitä hyvästä veden laadusta ja olosuhteisiin nähden se hyvää onkin mutta rekkalasteittain kemikaaleja ajetaan vesilaitoksille, tuoteseloste olisi ehkä paikallaan.

Tänä päivänä kehoitetaan syömään kalaa mutta seuraavana päivänä sanotaan että kalan syömistä pitää rajoittaa dioksiini ym. vaarallisten aineiden pitoisuuksien takia.

Jos kesämökin rannassa tehdään metsätöitä usein saa sukeltaa veteen jonka pinnalla kelluu öljyä.

Ihmisen läpi menevä vesi on niin pieni määrä kokonaisuudesta että sen suodattaa vaikka kusesta, mutta muuten makea vesi on elämälle ja maapallolle välttämätön, esimerkiksi puu tarvitsee vettä 500-700 litraa vuorokaudessa.

Toivoisin että hydrologian kirjanoppineet kirjoittaisivat paljon enemmän (nythän siitä ei kirjoiteta lainkaan) veden tärkeydestä maapallolle ja elämälle, jotenkinhan ihmiset pitäisi saada ymmärtämään miten tärkeä puhdas vesi on, se on elämän perusta, nythän siitä ei välitetä pätkääkään, varsinkin ympäristöihmiset, joiden ei kuuluisi toimia niinkuin tärkeintä olisi vesien pilaaminen.

Lainsäädäntöä on mutta tyypillistä ympäristöasioissa on että niitä ei valvo kukaan eikä tarvitse ottaa huomioon.

Jonglööri insinöörit, isoine aivoineen, vääntää nappulasta ilmaston lämpötilaa mutta niitä asioita joihin voitaisiin vaikuttaa ei tehdä lainkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Meillä on oikeus ja varaa huuhdella muutaman desin kusi viemäriin kuudella litralla puhdasta juomavettä. Pitäisi hiukan jo hälytyskellojen soida.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Viime vuonna törmäsin jäteöljyyn, uidessani Saimaassa. Jäi iho mustan likaiseksi.

On lähellä kohtaa, josta pääsee yleisesti autoa huuhtelemaan järveen. Paikka oli sitä varten, näytti ainakin siltä, eikä kieltokyltti taida tuossa merkata, kun jälkikäteen laitettu.

Kokonaisuudessaan talous voi saada tekemään melkein mitä vain. Aika vähän paljastuu. Rikkeitä voi olla vaikea selvittää, jälkikäteen.

Rikosjuttuja voidaan nostaa, ja tuoda esiin, tosin tämä voi olla merkitykseltään ehostamista.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Ihmiset ovat näköroskienkin suhteen joskus välinpitämättömiä. Tämä voi nykyään liittyä eniten juhlintaan, jolloin kyseeseen tulee esim vappu. Ei ehkä kovin iso juttu.

Jos roskat eivät tule näkyviksi, niin välinpitämättömyys voi olla entistä selkeämpi. Roskien ja jätteiden polttaminen on tätä ajatellen riski, joka voi aiheuttaa killeriä.

Roinan tuottamisvolyymit liittyvät yleensä tuloihin, koska uudet hankinnat tiiviimpänä ketjuna saa aikaan parempaa rahavirtaa. Sen takia roinavirta on osa tehokkaan myyntitoiminnan toteutumista, vaikka itsessään ei olisi myyjänkään tavoite.

Jos roinasta kuitenkin pääsee kivasti eroon, ja saa vaikka energiaa, niin aika toimivaa, tietyssä mielessä.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Joskus kuulin vitsailua metsäojien suojelusta. Ei ehkä tätä päivää, tai tiedä näistä.

Silti edelleen, ojia pitkin huuhtoutuu metsän ravinteet kivasti vesistöihin. Rehevä järven pohjassa voi olla paljon mutaa, ja vesi muuttuu limaiseksi. Levää voi olla jo ennen tuota.

Rehevyys on eräs osa vesien epäpuhtaudesta.

Mitä tulee muuhun vaarallisempaan, niin se voi saostua, ja näitä vaarallisia aineksia voidaan saostaa pohjakerrostumiin.

Järvien kemikaalikäsittelyistä on ollut joissakin yhteyksissä mainintaa. Kaivostoiminnan yhteydessä voi sakkaaminen olla välttämätöntä. Ongelmia ei saa levitä laajemmalle, ainakaan kovin nopeasti.

Kun kaivostoiminnasta mennään savupiipputeknologiaan, ongelma-aineiden levittämisen tehokkuus korostuu. Ongelma piiputkin voidaan sijoittaa logistisesti järkevästi, että ongelmia ei ilmene.

Päästövirtojen hallintaan liittyy kokonaisuudessaan varmaan paljon järjestelyjä. Harvemmin tulee ajateltua tällä tavoin, toimijan vinkkelistä sitä, miten asiat voivat rullata. Lienee oma taiteen lajinsa.

Yhteen tätäkin ilmiötä kannattaisi luotailla, jotenkin. Mennään varmaan erillisongelmatason vaihetta. Vain selkeät tapahtumat saavat aikaan heräämistä, ja suhtautumiset vaihtelevat siinäkin, riippuen erillisvinkkelistä, josta näitä seurailee.

Toimituksen poiminnat