lassinpalsta

Ilmasto

Ilmasto.

 

Ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen puhuttaa kovasti varsinkin poliitiikkoja, aihe on kieltämättä hyvä ja ajankohtainen.

Halutaanko kuitenkin sillä keskustelulla piilottaa ympäristön myrkyttäminen, vaikka sillä on oleellinen osa myös ilmaston muuttumiseen?

Myrkyttäminen ja luonnon tuhoaminen/roskaaminen on varmasti ihmisen aiheuttamaa ja ihmisen hallittavissa.

 

Liikenteessä kuolee 1,3 miljoonaa ihmistä vuodessa, liikenneturvallisuus on tapetilla kovasti ja siitä kyllä pidetään jatkuvasti meteliä, investoidaan mahdottoman suuria summia perusteena kuolemantapausten vähentäminen.

Saasteisiin kuolee 9 miljoonaa ihmistä vuodessa, melkein kaksi kertaa Suomen väkiluku, se ei kiinnosta ketään, sitä ei tuoda esiin vaikka se on koko ajan tätä päivää ja sille voitaisiin tehdä jotain jos halutaan.

 

Maapallon tuhoutumisesta on tietysti komeampaa puhua mutta jos vähennettäisiin saasteiden vaikutusta elämän laatua se varmasti parantaisi ja vähentäisi ennenaikaisia kuolemia.

 

Ja mitäs väliä sillä on miten maapallolle käy jos elämä täällä myrkytetään?

 

Ihan kiusallani laitan tähän muutamia aivan arkipäiväisiä asioita aiheesta, niissä ei vilise sivistyssanoja eikä asioiden korjaamiseen tarvita akateemista loppututkintoa.

 

Myrkkyputken rakentamisen järveen saa aloittaa vaikka rakennuslupaa ei olisi, arvaapa miten kävisi jos aloitat kesämökin rakentamisen ilman rakennuslupaa, se on purettava pois, tarvitseeko myrkkyputkea purkaa, eihän toki.

Sen sijaan haetaan lupaa tuoda myrkkyjä ulkomailtakin että saataisiin tehdä uusia putkia meriin, järviin, jokiin, myrkkyjen laskua varten.

 

Pannaan televisioon mainos ”elämme puhtaassa Suomessa” tai ajellaan suolavettä kinkkurasvan nimissä ristiin rastiin Suomessa, ja taas on kaikki hyvin.

 

Kalaa pitäisi syödä koska se on terveellistä, mutta ei pitäisikään, varsinkin villikaloissa on dioksiinia niin että kalan syömistä pitää rajoittaa, myös kalanrehu herättää kysymyksiä, sanotaan että dioksiini poistetaan kalanrehu raaka-aineista, riittääkö aktiivihiili käsittely poistamaan dioksiinin, toivottavasti, en kuitenkaan ole ihan vakuuttunut siitä, myös Norjassa on oltu huolestuneita asiasta,

 

On yleistä että sanotaan ”sehän haihtui ilmaan” hyvänen aika, eihän se mitä piipusta tulee lennä avaruuteen vaikka se ilmaan meneekin, tänne maahan ne takaisin tulee kaiken maailman happosateina.

Ei dioksiinia auringon aktiivisuudesta tule, eikä lihan syönnistä.

Dioksiinin muodostuminen vaatii energiaa (900˚C), kuitenkin esimerkiksi mineraaliöljyissa dioksiinia voi muodostua huomattavasti vähemmällä energialla koska voideltavat metallipinnat toimii katalyyttinä, jo se on yksi syy miksi jäteöljyissä ei riitä sihdin tai separaattorin läpi laskeminen vaan se vaatii oikean tislaamalla ym. tehtävän regeneroinnin.

 

Puheiden mukaan Suomessa on maailman puhtain ruoka, todennäköisesti onkin mutta puheiden tasolla se suurelta osin on.

Olisikohan hyvä olla vähän kättä pitempääkin sen todistamiseen, vähän taitaa olla luotettavia ja puolueettomia tutkimustuloksia aiheesta.

 

Taivaalta tuleviin myrkkyihin ei viljelijä voi vaikutta mutta pelloilla työskentelevistä koneista ja muusta toiminnasta maahan valuviin myrkyllisiin  voiteluaineisiin ja muihin myrkkyihin mitä maahan pannaan voi, jotka ei ruuan puhtautta lisää, sanotaan että määrä on pieni, ei se pieni ole tuhansista tonneista on kysymys, mutta aikoinaan oli pandemia joka tuhosi yhden kolmasosan sen aikaisen maapallon väestöstä, syylliseksi osoittautui rotassa oleva bakteeri, ei sekään kovin iso.

 

Monet on ne metsurit jotka on valittaneet sitä että teräketjussa käytetty jäteöljy haisee pahalle, oksettaa, särkee päätä j.n.e.

Eräs betonitehtaan johtaja sanoi minulle, ei tosin Suomessa, että arvaapa kumman hän tekee kun hänellä on kaksi mahdollisuutta, vaihtaa muoteissa käytettävä öljy tai koko henkilökunta,  niin pahasti oli henkilökunta altistunut öljyistä ihosairauksille.

http://lassinpalsta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269363-vaaralliset-jatteet

Kymmenien vuosien kokemuksella ja aiheen parissa työskennelleenä on kertynyt kokemusperäistä tietoa sen verran että en voi ymmärtää tätä ympäristön, ihmisten ja eläinten myrkyttämistä mitenkään, vaikka meillä muuten on organisaatiot työturvallisuuden, työterveyden hoitoon.

Vaihtoehtoja on, esimerkiksi öljyissä, mm. sellaisia myrkyttömiä voiteluaineita jotka luontoon hajotessaan muodostaa aineita joita kasvit voi käyttää ravinnokseen, silloin luonnon kiertokulku on täydellinen.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Jotakuinkin näin, pääpiirteissään.

Apropoo, kun sanotaan että Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa ei tarkoita että se olisi täysin puhdasta. Sehän ainoastaan tarkoittaa sitä että muualla ruoka on vielä myrkyllisempää. Mikä on aivan mahdollisuuksien rajoissa.

Toimituksen poiminnat